Monday, July 23, 2012

Go: Organic Orchestra

Adam Rudolph. New yorker och percussionist har ett projekt. Han åker runt till olika länder och jobbar med att sätta ihop en Organic Orchestra; en improvisations orkester efter hans "kompositioner". Han utgår ifrån olika ton-matrix som är uppbyggt av olika typer av skalor. Sedan styr han hela orkestern med ett teckenspråk som han har skapat.

John med Adam och Lena
Den 10-14 Juli gick jag och John till Moderna Museet för att delta i hans orkester. John på gitarr och jag på klarinetten. När vi kommer dit är det ett helt gäng med människor där, bland annat Carl-Axel Dominique, Bengt Ernryd, Peter Bothén, Nils Personne, Bengt Berger (som har styrt upp allting) och många fler.


Här satt vi tre timmar om dagen, men tiden går fort när man har roligt!

Jag kan lugnt säga att jag iallafall aldrig har varit med om en liknande orkester. Adam ger percussionisterna ett pekfinger, vilket betyder: spela vad ni vill i vilket tempo ni vill, och alla börjar spela. På något vis låter det ändå som ett groove. Adam förklarar det med att hjärnan vill organisera upp saker den inte förstår och därför hör man allt som ett groove. Det gör det även väldigt svårt för trummisarna att hålla sina egna groove, man vill gärna följa med grannen.
Sedan tittar Adam på oss blåsare, visar siffran 1 med handen och drar med 4 fingrar åt vänster. Betyder: spela vilken ni vill av skalorna i ruta 1. Vi spelar och det låter härligt lagom dissonant.
Äta digistivekex på busshållplatsen med Carl-Axel och Bengt

Vi hade konsert på lördagen och efter det tyckte Adam att jag och John skulle komma förbi honom i Oktober i New York och spela fler gig. Eh, ja. Gig i New York tackar man ju inte nej till. Bara att kunna säga att man har spelat där är ju rätt coolt!


http://www.modernamuseet.se/sv/Stockholm/Program/Go-Organic-Orchestra/

No comments:

Post a Comment